Friday, November 18, 2011

Hanya Kerana MU

Hidup yang hanya sementara ini memerlukan kita untuk terus mengejar apa yang sepatutnya dikejar,iaitu keredhaaan Ilahi. Tiba-tiba teringat peristiwa yang dah beberapa bulan berlalu sewaktu diminta para sahabat untuk membantu mencari dana persatuan. 


Keadaan yang mendesak membuatkan exco persatuan perlu bertungkus lumus mencari peruntukan bagi menjana aktiviti persatuan. Keputusan untuk membuka gerai dalam satu perhimpunan dibuat dengan sepakat pihak muslimat semata-mata. Bukan membelakangkan muslimin,tapi untuk memudahkan urusan.


Selesai sesi kuliah,kami menuju ke destinasi untuk mencari keperluan jualan. Sehari suntuk jugak duk kat luar kolej untuk menyiapkan keperluan jualan. Habis settle segala2nya kami bergerak ke tapak jualan yang dah ditempah.


Sampai jer kat sana,carilah orang yang handle bahagian tapak jualan dengan semangat berkobar2. Tapi,hanya kekecewaan dapat kami rasai,huhu..sedih jugak masa tue,namun istilah putus asa tidak timbul bagi kami,alhamdulillah kerana masih memberi kami kekuatan. 


Disebabkan belum solat lagi,kami ambil keputusan solat dulu,manalah tahu kot2 seusai solat ada berita gembira menanti. Sudah jer solat kat masjid,ada mak cik datang kat kami minta tolong kemas semua kain telekung kat situ. Dahlah banyak jugak,masa makin suntuk nak kejar pulang ke asrama pulak. 


Masing-masing pasrah menyambut permintaan mak cik tue,walau bagaimana pun kami tetap lakukannya. Salah seorang dari kami cuba menyenangkan perasaan masing-masing dengan mengingatkan supaya ikhlaskan niat,manalah tahu ada hikmah di sebalik pertolongan tue. Hati yang pasrah tadi cuba dipujuk supaya ikhlas kerana Allah,lagipun besar ganjarannya tolong mengemas rumah Allah.


Langkah diteruskan dengan seribu harapan. Dihayunkan kaki menuju ke tapak jualan kembali, harapan untuk diberi peluang membuka gerai masih menggunung. Syukur Ya Allah,mungkin berkat pertolongan tadi kami masih berpeluang meneruskan hasrat kami. Syukur sangat2,alhamdulillah.


Walaupun dengan pertolongan yang kecil sahaja,namun jika disertakan keikhlasan HANYA KERANA ALLAH,i'Allah banyak hikmahnya..


Hanya Kerana MU Ya Allah 


No comments:

Post a Comment